streda 24. septembra 2014

NALAĎ SA NA JESEŇ



Zmena ročných období výrazne vplýva na ľudský organizmus. Už Hippokrates tvrdil, že sa odzrkadľuje na našej nálade aj zdraví. Nalaďme sa preto správne na vlnu jesene.

V tomto období, keď podľa tradičnej čínskej medicíny energia v prírode prechádza z yang-ovej (smerujúcej von, aktívnej) na yin-ovú (prúdiacu do vnútra, pokojnú), je imunita cieľom číslo 1. Je to obdobie prípravy na zimu. Starostlivosť o seba je preto teraz nesmierne dôležitá.

V súlade s prírodou sa zameraj na 3 veci: teplo, farby a pokoj (alebo oblečenie, stravu a spánok). K teplu sa viaže vhodné oblečenie ako aj strava. Na jeseň by sme mali uprednostňovať teplé, sýte a sladké jedlá a nápoje (polievky, kaše, čaje). Naopak studené a surové by sme mali podľa východného učenia obmedziť.

Strava sa viaže aj na farbu - toto obdobie nám ponúka najmä žlté, hnedé a oranžové plodiny ako tekvica, mrkva, orechy či zemiaky. A to je presne to, čo našemu telu teraz prospeje. Farby jesene môžeme nielen jesť, ale sa do nich aj obliecť a obklopovať sa nimi. Veď tie sú na tomto ročnom období to najkrajšie a najpríjemnejšie.

Posledný bod - pokoj - je nezanedbateľný. Jeseň je časom, kedy treba spomaliť a venovať sa relaxu. Spánok teraz organizmu mimoriadne prospieva a posilňuje imunitu. So skorším stmievaním choď bez výčitiek spať aj o hodinu skôr. Po lete plnom fyzickej aktivity na slniečku sa na jeseň presúvame do tepla príbytkov k menej dynamickým aktivitám. Jeseň  je typická vytváraním "zásob" na zimu, prijímaním, hladom - fyzickým aj duchovným a intelektuálnym. Je to čas vzdelávania a tvorivosti.

Poddajme sa svojim prirodzeným "biologickým hodinám" a zosúlaďme sa s kolobehom a rytmom prírody okolo nás. Súlad s cyklom ročných období vedie vo východných tradíciách k zdravému životu v rovnováhe tela a ducha.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára